Halk arasında Mide Reflüsü olarak bilinen Gastro Özofageal Reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Erişkinlerin yaklaşık %20'sinde reflü görülmektedir.
Mide içeriği, midenin salgıladığı hidrojen iyonu nedeniyle belirgin derecede asittir. Eğer onikiparmak barsağından mideye doğru safra geri akımı varsa, mideden yukarı çıkan içerik hem asit hem de safra içerir. Alkali özellikli olan safra da mide asidi gibi yemek borusunun tahrişine neden olur. Reflü hastalığı, asitli ve/veya safralı mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini asitten ve/veya safralı mide içeriğinden koruyamaması nedeniyle oluşur.
Yemek borusunun alt ucunda mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engelleyen bir kapak mekanizması vardır. Reflü hastalarında en sık görülen özellik bu mekanizmanın gevşekliğidir. Bu durum sıklıkla mide fıtığıyla birlikte yaşanır. Mide boşalım bozukluğu ya da bozulmuş yemek borusu hareketi bu hastalığı tetikleyen diğer nedenlerdir.
Çok canım acıyor ulannn...
2 yorum:
Geçmiş olsun emre
ben 2 senedir çekiyorum
bir kaç önerim var tam olarak geçmese de hafifletiyor.
1-Asitli içecek içme
2-Yatmadan önce 1 bardak sütü yavaş yavaş yudum yudum iç.
3-yastığını yüksek tut.
4 ve en önemlisi yatmadan önce yemek yeme
tekrar geçmiş olsun dikkat etmezsen gastrit sonrası mazallah ülser
kusura bakmayın benim problemim pek konuyla alakalı değil benimde blogum var blogda kayıtlı yazıya tıkaldığımda altta kaç yorum olduğu veya yorum yapma linki bulunuyor fakat sizdeki gibi anasayfadada yazıya kaç yorum yapıldığını görmek istiyorum bunun için yaptığınız ekstra bir işlem varmı kolay gelsin
Yorum Gönder