26 Ağustos 2009 Çarşamba

Ha Londra Ha Burgaz


Bir kez daha bir maçın önüne geçen, taraftar olayları. (Diğer adıyla holiganizm. Ama bu holiganizm hadisesini irdelemek gerek bir gün...) Upton Park'ta oynanan West Ham-Millwall maçından önce ve sonra çıkan olaylar, bir kişinin bıçaklanması,maç sırasında sahaya giren taraftarlar... Ne ararsanız var! Skor mu? 3-1. Peki önemseyen?


Biz futbolda şiddet yasaları ile uğraşalım, İngilizler olay çıkaran taraftarlara ömür boyu müsabakaları izlememe cezaları versin ama sonuç değişmesin! Sonuç dedim çünkü olayın bir şekilde başladığı yerde hukuk devreye giremez. Zira hukuk sonuçla ilgilenir. Süreci de deliller olarak ele alır! Düb akşam da öyle olmuş Londra'da. Bu iki takımda kanlı bıçaklı ve olay çıkması bekleniyor! Sonuç: Londra'da kara gece (!)


Futbol sanırım her yerde aynı bir yerden sonra... En azından taraftarlık boyutunda öyle! Londra'da çıkan olaylar, dünyanın her yerinde çıkıyor. Şiddetin ve korkunun arttığı bir dünyada, olayların boyutu da haliyle artıyor. Türkiye'de unutkanlık had safhada olduğundan, geçen sene Van'da yaşanan olaylar mesela unutuluyor ve Belediye Vanspor bu sezonki ilk maçını geçen yıl çıkan olaylar yüzünden Diyarbakır'da oynuyor.


Burgaz neden Londra ile aynı başlığa girdi derseniz de... 3.ligde bu şiddet olayları her daim yaşanıyor. Ama ulusal basın janjanlı haberler peşinde koşarken, burnunun dibinde çıkan olaylara seyirci kalıyor. West ham- Millwall maçının haberlerini okurken dış başından, tuğla kelimesini okuyunca hafızam birkaç sene öncesine gitti. Lüleburgaz-Beylerbeyi ve Lüleburgaz-Küçükköy maçlarında; havada tuğla parçaları,taşlar gidip gelmişti. Maç sonrası da otobüsleri kovalayan taraftarların olması kavganın diğer bir yönü olmuştu. Kişisel futbol tarihimde buna benzer çok olaya tanıklık etmişimdir Burgaz'da. Ve 80'lerin o siyasi çalkantılı döneminde daha da başka türlü çıkan olayları dinlemişliğimde...


Kısacası futbol ve şiddet bir arada oluyor. Şiddet genlerimizde var elbet ama bunu azaltabildiğimiz sürece insna olmaya daha bir yaklaşıyoruz sanki. Kaybedilen bir maçtan sonra sahada oynanan oyuna kızabilirsiniz hatta küfür de edebilirsiniz. Ama ortadakinin bir oyun olduğunu unutmazsanız eve gidince sakinleşirsiniz... Dün gece Londra'da yaşananlara ya da şehrinizde yaşanan olaylara bakışınız böyle olmalı. Naçizane tavsiyem budur!


Ve umudum; dün geceki olayları duyan Türkiye'deki taraftarların bunları örnek almamasıdır. NOKTA!

Hiç yorum yok: