16 Ekim 2008 Perşembe

Türk Futbolunda Oyun Sistemi(Altyapı)


Türkiye'de herhangi bir takımın altyapısında oynayan genç olun ve evinizde de babanızın size doğumgünü hediyesi olarak almış olduğu bilgisayarınızda, tabii ki bir futbol delisi olarak "menercerlik" oynayın. Aldığınız takımın oyun sistemi kaç? 4-4-2 mi? İngiliz misiniz? Peki klasik 3-5-2? Su katılmamış bir Almasınız! Yeni oyun sistemlerine de açıksınız tabi... 4-5-1 ya da 4-3-3 (Favorimdir mesela benim İspanyol takımlarına cuk oturur, iyi ortasaha adamlarınız varsa.) Sisteminiz belli, oyunu oynayıp güzel zaman geçiriyorsunuz.

Ertesi gün sabah 10-12 idmanınız var. İdmanda hocanız size sistemi anlatıyor. "Bu hafta 4-4-2'yi değişken oynayacağız, oyun içinde 4-5-1 'e dönerek oynayacağımız dakikalar olacak!" Hepsi bu kadar. Siz bir Türk genci olarak, oyun sistemlerini rakamlardan ve oyun dizilişindeki görevlerinizden başka bir şey olarak bilmiyorsunuz. Sorun nerde? Sizde mi? Hayır! Türk futbolunda altyapı antrenörlerin çoğu futbolcu eskisi -hele taşrada bu daha fazla- çoğunun akademik çalışması yok! 2 kitap karıştırmışlığı yok! Federasyon seminerlerini de Boğaza güzel bir gezi olarak algılıyor çoğu... Sonra Türk genci altyapıda aldığı bu yetersiz eğitimle, profesyonel takımda, daha nerde duracağını bilmeden oynuyor. Koca koca adamlarla kanat bindirmesi çalışıyor. Gençken yapacağı şeyleri, yaşlanırken öğreniyor ve yapıyor!

Ulusal takımda bile, Mr.Scot diye bir adam yükleme idmanları yaptırıyor sonra Euro 2008'de oynayan topçuların çoğu şu anda ya sakat ya formsuz! Neden? Adam da sorun yok! Onu getiren Fatih Terim bile (ki kendisi bir dönem ulusal takımda gençlerle çalışmıştır) işin farkında değil. Bu idmanlar Avrupa'da daha 11-12 yaşında kademeli olarak veriliyor ve oyuncunun gelişimine göre ileriki yaşlarında fizik kapasite üstünlüğü ön plana çıkıyor.

Altyapı ciddi iştir, Türkiye'de gayri ciddidir! Genelikle de en çok yalan söylenen kısmıdır Türk futbolunun... Bu biraz da toplumsal kodlarla ilgilidir bana göre. Çocuklarını sevmeyenlerin ülkesi burası!


Not:O altyapıda oynayan genç, bir süre sonra Türkiye'nin sağ beki oldu. Hala toplara alakasız vuruyor, kendi adına mahsus ortalar yapıyor. O gencin adı Sabri. Senede en az 3 maç harikalar yaratan topçu ve bence Türk gençlerinin çoğunun eşdeğeri. Ne yazık ki!

1 yorum:

Adsız dedi ki...

alt yapılarda sorun var deniyor ama şu an baktığnızda en az 3 tane milli takım çıkar. başka hangi avrupa ülkesi 3 tane cıkar. yani bu türk futbolcular nerden cıkdın göktenmi düşdü. eski futbolculara sallayan akademisyenler ise hayatları boyuncu fubol topuna dokunmamışlar. sahaya cıkıp o hazzı almamışlar konuşuyorlar.