21 Temmuz 2009 Salı

2016

Türkiye, Yunanistan'la beraber yaptığı 2008 başvurusundan sonra tekrar Avrupa Şampiyonası için başvurdu bilindiği üzere. Bu başvuru kapsamında UEFA yetkilileri, ulaşım sorunu yaşanmayacak şekilde çeşitli kentlerde biri 60 bin, biri 50 bin, biri 40 bin, dördü de 30 bin kişilik kapasiteli, kriterlere uygun toplam yedi stat inşaa edilmesini istedi.

Buraya kadar herşey doğal ama bu stad yapılacak yerlerin arasında nedense bu ülkenin Avrupa Şampiyonasına katılmasına sebep olan toprak parçası olan Trakya yok. Tamam ben demiyorum ki Kırklareli olsun ya da ne bileyim başka bir yer. Bu ülkenin geçmişinde önemli bir yeri bulunan, Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmış Edirne'nin bu şehirler arasında adı geçmemesi benim canımı sıkıyor.

Şimdi UEFA'nın da isteklerini gözönüne alarak bir daha bakalım Edirne'nin bu işi yapıp yapamayacağına. Neydi UEFA'nın istediklerinden biri ulaşım sorunu. Edirne hem E-85 ile olsun hemde avrupa otobanı ile olsun İstanbul'a bağlıdır. Hele ki otobandan Edirne'ye gitmek, Yeşilköy'de uçaktan inip karşıya geçmekten daha kolaydır.
Altyapı sorunu dersek ise Edirne son 5 senedir muhteşem bir atılımın içinde.
Şehiriçi ulaşım, evet şu anda sorun gibi görünebilir ama eğer turnuva buraya gelirse çözülmeyecek mesele değil.
Konaklama sorunu ise dediğim gibi hem İstanbul'un yakın olması hem de Kırkpınar'dan tecrübeli işletmeciler için çok da zor olmayacaktır.Bunun yanına Trakya insanın misafirperverliğini de eklemek lazım.
Şehrin tarihine,tarihi eserlerine gelirsek ise pek anlatmaya gerek yok sanırım.Koca Sinan'ın ustalık eseri Selimiye orda dururken kimse pek laf edemez sanırsam.


En büyük etken bence ciğeri olmalı Edirne'nin. Tadanın bir daha başka ciğerlere burun kıvırdığı ciğeri.

Bütün bu kadar şeyden sonra, Türk Futbolunda üvey evlat muamelesi gören Trakya'nın Edirne ile bu projenin hakkından birçok şehirden daha çok geleceğine ben canı gönülden inanıyorum.

2 yorum:

tierra dedi ki...

trakya'ya uluslararası standartları olan bir stad isteruuk :) acı gerçek ama chp'nin belediye başkanlarını fullediği bir yere akp stad mtad inşa ettirmez! bkz: antalya'daki kapalı spor salonu ve önmüzdeki yıl oynanacak 2010 dünya basketbol şampiyonası!

Emre Akduman dedi ki...

5 yıl edirne'de yaşamış biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim,eğer böyle bir şey yapılırsa Edirne bunun üstesinden rahatlıkla kalkabilir.Ulaşım,konaklama,tarihi yerler herşey çok uygun.Stad çıkışı meriç kenarında bira keyfi ile avrupalıları mest ederiz:)